söndag 28 januari 2018

Kvinnor kan! – När det rasistiska våldet får ett kvinnligt ansikte



För den som har försökt följa med i den senare tidens debatter och diskussioner om övergrepp, trakasserier och hierarkiska underordningar framstår en i det närmaste helt entydig bild, där kvinnan är offret och mannen förövaren, om än med några få undantag, som dock redovisas närmast som någon form av motvilligt pliktskyldigt medgivande av att det hela kanske inte är fullt så enkelt som vi så lätt vill förledas att tro. Mannen kritiseras och stereotypiseras på ett sätt som knappast är att betrakta som vare sig konstruktivt eller överdrivet rättvisande, alltifrån Sarah Sjöströms med instämmande skratt bemötta påstående att män vill ha det skitigt hemma till mera flagranta generaliseringar om mannen som en ständig potentiell källa till sexuella övergrepp. Detta medan bilden av kvinnan framstår som tämligen självmotsägande. Hon framställs som en moraliskt överlägsen, driftskontrollerande, mogen och ansvarstagande individ, samtidigt som hon uppenbarligen låter sig bli ett passivt objekt för det manliga förtrycket och bara kan resa sig via en kollektiv ansträngning, något som i sig gör att det går att ifrågasätta de anspråk på autonomi som man kan kräva av en individ med just den dispositionen som kvinnan anses besitta. Detta ska på intet sätt ses som ett försvarstal för mannen, men det är onekligen intressant att bilden av kvinnan som ett tomt kärl som bara väntar på att bli fyllt av något förs fram inte bara via rent manschauvinistiska diskurser utan även av individer med en uttalat feministisk agenda. Låt oss därför titta på ett fall där kvinnan inte bara var offer, utan även i allra högsta grad förövare.

Elissa Mailänder, verksam som professor i historia vid Center for History at Sciences Po i Paris, har i sin bok Female SS Guards and Workaday Violence – The Majdanek Concentration Camp, 1942-1944 studerat de kvinnliga vakter som tjänstgjorde vid koncentrationslägret Majdanek, beläget i Lublin, sydöst om Warszawa, i närheten av gränsen till Ukraina. Lägret, som var i bruk mellan oktober 1941 och juli 1944, var inte ett renodlat förintelseläger men det uppskattas ändå att drygt hälften av de 150 000 fångar som passerade genom lägret mördades. Bland fångarna fanns också kvinnor av olika nationalitet och som ett utslag av den minst sagt bigotta moralism som kännetecknade Tredje riket, där barbariet var tillåtet så länge det följde noga uppdragna regler, så behövdes det därför även kvinnliga lägervakter.


Ser man till bakgrunden för de kvinnor som kom att tjänstgöra som lägervakter så framgår det att de nästan utan undantag kom från arbetarklassen, då deras förutvarande yrkeskarriärer utgjordes av arbeten som bl.a. slakteribiträde, fabriksarbetare och sjuksköterska. Detta faktum får dock inte på något sätt förleda oss att tro att en eventuell högre utbildning utgjorde en motvikt mot nazismens lockelser, något som bevisas inte minst av de s.k. ”einsatzkommandon” vilka tjänstgjorde på östfronten och som till inte ringa del bestod av akademiker från skilda discipliner. För kvinnornas vidkommande handlade det nog snarare om att arbetet som vakt gav dem det som lockade även deras manliga kollegor till en karriär inom SS, nämligen höjd status, en bättre lön och en mera välutrustad och bekväm bostad än vad de hade haft råd med om de hade varit kvar på sina gamla arbeten. Sedan fanns det givetvis de som var mera övertygade nazister och deras uppenbara motpol, dvs de som blev mer eller mindre tvångsrekryterade eller i varje fall utskrivna till att tjänstgöra i lägren, men för de flesta var det här ett steg uppåt i en normal yrkeskarriär och samtidigt något av ett äventyr, då de flesta av de kvinnliga vakterna aldrig hade varit utomlands.

Utbildningen, som inte var överdrivet lång och maximalt tog tre månader, ägde rum i Ravensbrück, det mest renodlade kvinnolägret i koncentrationslägersystemet, och de blivande vakterna beskriver själva hur de först förfärades av förhållandena i lägret, men också hur de snabbt vande sig och accepterade faktum. De beskriver även hur uniformen, och då inte minst stövlarna, förvandlade dem och gav dem en nimbus som inte bara lyfte dem ur den obemärkta roll som de hade spelat i sina tidigare yrken, utan också tydligt särskiljde dem från fångarnas odifferentierbara massa. Väl på plats i Majdanek kom de visserligen att inta en andraplansroll i förhållande till sina manliga landsmän, men som tyskor var ändå placerade som tydliga tvåor i en rasmässig hierarki där den noga fastställda ordningen var tyskar, tyskor, polacker, slaver och judar, vilket alltså innebar att en tysk kvinna stod högre i rang än en polsk man. Men det var inte bara i förhållandet till lägerfångarna som statusen och hackordningen var etablerad, den utsträcktes också till att gälla inom den egna vaktgruppen, där t.ex. en av kvinnorna retades för att vara bayerskt ”bonnig”. Även bland de manliga vakterna fanns det för övrigt tydliga rangskillnader, till att börja med mellan rikstyskar och folktyskar, men självfallet även mellan de förstnämnda grupperna och de hjälpvakter av ukrainsk och baltisk härkomst som också tjänstgjorde inom koncentrationslägren. Ledarna bland de kvinnliga vakterna, de s.k. oberaufseherinen, påstås dessutom, om man ska tro de övriga vakterna, ha varit extremt rangmedvetna och noga med att betona sin position som överordnade. Samtidigt fanns det också ett tydligt klassmässig ressentiment inte minst mot fångarna, som ofta hade haft en högre social status i det civila livet än vad de som nu vaktade dem hade lyckats uppnå.

I den blandning av mordiskhet, perversion och absurdism som karaktäriserade det nazistiska lägersystemet fanns också en form av ”normaliseringsprocedurer” som, avsiktligt eller ej, kunde invagga den som var villig nog att låta sig förledas till att tro att det ”arbete” som utfördes inom ramarna för lägren fyllde samma funktioner som de ordinära jobb som hade utförts innan lägersystemet tagits i bruk. Det var också så många av de kvinnliga vakterna rättfärdigade sina sysslor inför sig själva och inför varandra. När de återvände till sin lägenhet efter ett vaktpass var det därför, åtminstone enligt dem själva, som att komma hem från vilket arbete som helst. Till det som bidrog till den känslan hörde att arbetet i lägren följde närmast fordistiska principer, med en tydlig segmentering och fördelning inom olika ansvarsområden. Allt skulle ske enligt ordnade former, på ett rutinmässig och nästintill industriellt sätt, även om slutprodukten var döda kroppar. Kontrollen utsträcktes också till ”arbetsstyrkan” som förväntades agera på ett objektivt, rationellt sätt, utan att själva berika sig på sin syssla, och utan att agera våldsamt utanför de ramar som gavs. Inte desto mindre fanns det ett stort godtycke när det kom till utdömandet av bestraffningar, trots att de officiella dekreten innebar en sträng reglering av den typen av repression med, åtminstone i teorin, åtföljande bestraffningar av den vakt som hade överträtt sina befogenheter. Men som i Nazityskland i stort så fanns det ett rymligt spelrum mellan en formell rigid ordning och rena anarkin. De fastslagna reglerna överträddes närmast rutinmässigt, extra piskrapp delades ut och våldsutövningen skedde ofta utan vare sig befogad eller tillåten anledning. De osanktionerade övergrepp som begicks mot fångarna behandlades dock med överseende av lägerledningen, medan vakter som begick stölder straffades hårt.

Våldet mot fångarna spelade också en viktig roll när de kvinnliga vakterna skulle positionera sig i lägret, inte bara gentemot fångarna utan även i förhållande till de övriga i gruppen. Grupptrycket var hårt och den som visade sig vara vek och ovillig fick finna sig i ostracisering och/eller hån från sina kamrater. Graden av våldsanvändning skiljde sig givetvis från individ till individ även bland kvinnorna, alltifrån den uttalade sadisten till den som slog nästintill motvilligt och helst försökte se till att hon inte hamnade i en situation där hon riskerade att behöva bruka våld. Men på det stora hela så skiljde sig inte de kvinnliga lägervakternas beteende det minsta från deras manliga kollegors. De deltog aktivt i selektionen, både inom lägret och vid de tidiga urval som gjordes utanför lägerområdet när lägret var överfullt. De skiljde barn från sina mödrar, slog fångar med hundpiskor och var i vissa fall så nitiska att de gjorde selektionen självmant, kanske beroende på att de inte gillade fången ifråga. Kvinnorna delade också beredvilligt ut piskningar, och då ibland långt över det stipulerade antalet rapp, och deltog aktivt i de hängningar av fångar som utfördes  i lägret. Några av de kvinnliga vakterna uppvisade också en förkärlek för att bussa vakthundar på fångarna och alla eventuella förhoppningar angående existensen av någon form av universell kvinnlig moderskärlek kommer på skam av det enkla faktum att de kvinnliga SS-vakterna inte heller hade några skrupler när det kom till att välja ut de barn som skulle förpassas direkt till gaskammaren.

Vad kan vi då lära oss av detta? För de som väljer att se världen som en enda stor patriarkalisk konspiration mot de arma kvinnorna råder det väl ingen tvekan om att det är de manliga strukturerna i Nazityskland som ska bära skulden även för dessa kvinnliga våldsverkares övergrepp. För andra individer som inte filtrerar omgivningen enligt lika rigida tankemönster framträder en bild som är både oroande och på sitt sätt befriande, även om kontexten givetvis gör det sistnämnda uttrycket något opassande. Men ska vi uppnå någon form av verklig jämställdhet och anständighet så måste vi nog utgå ifrån att vi alla, oavsett kön, etnicitet, klass, m.m., m.m., ibland bara befinner oss ett enda steg, en enda rekryteringskampanj, ett enda arbetsbyte, ifrån att hamna bland bödlarna. Vi bör överge den generella bilden av kvinnan som offer, vi bör överge tron att ett samhälle styrt av kvinnor nödvändigtvis skulle vara bättre än det vi nu får finna oss i att leva i, och vi får vara beredda att nästa grupp som tar makten kommer att visa sig vara minst lika barbarisk som någon av dess föregångare, även om vi av någon anledning tror något annat. Makt, möjlighet och slump styr oss mer än vi är villiga att erkänna, och tror vi att vi med automatik har moralen på vår sida så är den första stenen till byggandet av nästa koncentrationsläger redan lagd.

Spåren förskräcker - Eller är NATO-anslutningen undantaget som bekräftar regeln?

Sverige kommer nu att anslutas till NATO av den politiska "eliten", efter lite spel för gallerierna och manipulationer av skendem...