tisdag 16 juni 2020

I Expressens värld är allting svartvitt - Eller varför vissas död är viktigare än andras

Det pratas väldigt mycket om "Fake News" och inte minst den svenska pressen raljerar vitt och brett om hur Donald Trump gör helt obefogade angrepp på våra ack så sanningsälskande nyhetsmedier. Jag är ingen Trump-anhängare (jag delar nämligen inte hans politiska grundsyn), jag tror inte heller att massmedia medvetet förvränger de nyheter som de publicerar, och jag har svårt att föreställa mig att det förekommer någon direkt censur i vare sig amerikanska eller svenska medier. Tyvärr är problemet snarare betydligt värre än så. Alla som är bekanta med de teorier som Noam Chomsky och Edward S. Herman lägger fram i boken Manufacturing Consent (för den late finns dokumentärfilmen med samma namn på Youtube) är medvetna om att det åsiktstryck som existerar inom olika mediakonglomerat är betydligt mera sofistikerat än ren censur. Den ordinäre journalisten är hårt styrd av vad som anses vara värt att rapportera om, han/hon är hårt styrt angående vilken vinkel på reportaget man ska ha (rapporterar du om en 9-barnsfamilj i Bangladesh som lever på svältgränsen så förväntas du t.ex. inte ifrågasätta det lämpliga i att skaffa så många barn - det är inte god ton) och det kollegiala grupptrycket är givetvis också en faktor som noga ser till att ingen i gänget kliver utanför ramarna och intar ett perspektiv på nyhetsflödet som går utanför det kollektivt accepterade. Men den skicklige och kunnige journalisten förmår givetvis att sätta sig över det, invänder då den mer försonligt inställde. Ja, svarar då jag, sur och grinig som vanligt, men existerar det överhuvudtaget några journalister av det slaget? Läser man t.ex. Expressen så är det inte utan att man tvivlar.

I dagens Expressen finns t.ex. en artikel om 19-åriga Oluwatoyin Salau, som hittades död häromdagen efter att ha blivit mördad. 


Salau presenteras redan i rubriken som en Black Lives Matters-aktivist, och tonen är densamma som i all retorik omkring detta ack så omdebatterade "problemområde". För att riktigt understryka vad det är som gäller så citerar Expressen i artikeln för säkerhets skull även en Tweet som lyder så här: "Svarta kvinnor behandlas så himla illa och det gör ont in i benen. Hon var bara 19 och kämpade vid fronten för svarta liv. Skydda svarta kvinnor!". Tidningen och artikelförfattaren nämner också, helt i enlighet med tidens anda,  de krav som har framförts på att polisen i Tallahassee ska ställas till svars för att de inte har skyddat Salau.

Vad är då syftet med detta? Jo, vi förväntas då tro att hon har blivit mördad just i egenskap av BLM-aktivist, att hon har fallit offer för en vit förövare (eftersom det hela tiden pratas om det rasistiska våld som riktas mot färgade så undanröjer det ju effektivt alla tankar på att förövaren kunde vara av samma ras som offret, trots att det i verkligheten är så i omkring 90 % av fallen), och att den vita amerikanska polisen med berått mod har struntat i att skydda henne. Underförstått kan detta, om man väljer att dra konsekvenserna ett steg till, självfallet tolkas som att det är polisen som är skyldig till hennes död, trots att de inte har något som helst med den att göra. Allt detta är, på ett inte överdrivet subtilt sätt, underförstått i artikeln, men Expressen är givetvis noga med att inte säga detta rakt ut, utan överlåter åt läsaren att dra de korrekta slutsatserna.


Men då vänder vi blicken mot det stora landet i väster och tittar på vad USA Today säger om händelsen:


USA Today är, vilket förvånade mig, faktiskt USA:s största dagstidning men förefaller inte ha någon utpräglad politisk profil, utan verkar rikta sin kritik mot både republikaner och demokrater när de anser det befogat. Helt utan slagsida är tidningen givetvis inte, men profilen är i varje fall inte  tydligt uttalad och vi bör kunna utesluta att den i det här fallet skulle vara tydligt partisk åt det ena eller det andra hållet. Oavsett det så visar artikeln i USA Today upp en betydligt mera diversifierad bild av fallet och presenterar dessutom en misstänkt, på vars tomt kropparna efter Salau och en annan kvinna hittades.

Av rapporteringen i USA Today framgår det att det andra offret, som i Expressen nästintill avfärdas som enbart en "död kropp" också var en kvinna, men att hon var 75 år gammal och vit. Av artikeln framgår också att den misstänkte, som i Expressen bara nämns som en "49-årig man", heter Aaron Glee Jr och är färgad.

För Expressen och artikelförfattaren Ebba Larsson är det alltså så att mordet på en vit äldre kvinna är så oväsentligt att det inte ens förtjänar mer än en marginell bisats i artikeln om mordet på den unga svarta aktivisten. Det är också uppenbarligen betydligt viktigare att positionera det mordoffer som man ägnar 99,9 % av artikeln åt som en BLM-aktivist och att poängtera att hon är ett offer för våldet mot svarta kvinnor än att överhuvudtaget nämna att en vit kvinna mördades av vad som troligtvis är samma gärningsman. Vad är då Victoria Sims (den vita 75-åriga kvinnan) ett offer för? Är hon ett offer för vår totala oförmåga/ovilja att förstå att våld kan riktas och utövas även mot grupper som inte tillhör minoriteter? Är hon ett offer för vår sällsynt dåliga journalistkår (produkter av ett universitetsväsende som alltmer har förvandlats till ett dåligt skämt) som är lika oförmögna som befolkningen i stort när det kommer till att inta ens en antydan av objektivitet eller åtminstone försöka att praktisera en gnutta kritiskt tänkande? Eller är det så att Sims, som vit 75-åring, helt enkelt är en fullständig ovidkommande bifigur vars död inte är mera väsentlig än en skalbagges?


Nu bör det givetvis poängteras att det på intet sätt har bevisats att Glee Jr är den som har begått de två morden, men det faktum att kropparna hittades på hans tomt och att han dessutom nyligen blev arresterad för misshandel av en annan kvinna är givetvis försvårande omständigheter. Men det förändrar inte den illa dolda undermeningen i Expressens artikel, och det fakta som de väljer att utelämna förvandlar vad som skulle kunna vara en objektiv nyhetsrapportering till ett rent propagandastycke i bästa Pravda-stil. Det går givetvis inte att kalla Expressens artikel för "Fake News" för det de skriver är inte osant, men genom att noga välja ut vad de tycker är värt att rapportera om händelsen ifråga så lyckas de förvandla en brutal tragedi och två bestialiska mord till ett inlägg i den pågående rasismdebatten, trots att det inte finns det minsta fog för det. Vad som framställs som ett rasistiskt mord av en svart kvinna av en vit man visar sig vid en närmare granskning vara ett mord förövat av en svart man, som också har mördat en vit kvinna. Är det något som överhuvudtaget kan kallas rasism i det här så är det Glee Jr:s mord på Victoria Sims, men den slutsatsen ska vi nog inte förvänta sig att någon av representanterna för den svenska journalistkåren drar. 

Så fungerar svensk press idag. Vi ska kanske inte vara förvånade över att tilltron till den befinner sig på bottennivå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Spåren förskräcker - Eller är NATO-anslutningen undantaget som bekräftar regeln?

Sverige kommer nu att anslutas till NATO av den politiska "eliten", efter lite spel för gallerierna och manipulationer av skendem...